Titel: Tre dumma dalkarlar.

Meddelare: F.d. Hemmansägare Per Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Ultrå

Det var en gång tre dumma dalkarlar, som skulle iväg ut i skogen och hugga torrfuru. De körde med var sin häst. Då de kommit ett litet stycke till vägs, tappade den främsta sin yxa. Då den andre i ordningen fick se yxan, tänkte han: "Jaså, ska vi lämna yxorna här," och så kastade han efter sin yxa han med, och likadant för den tredje. När de så kom fram, dit de skulle, såg de ju, att de ställt alldeles galet för sig, men de ville inte fara tillbaka efter yxorna, utan de beslöt reda sig ändå. De skulle ta och bränna ner tallarna, men det värsta var, att de inte hade några tändstickor. Då erinrade de sig, att det brukar synas "tostrer" (gnistor) för ögonen, då man slår sig bra i huvudet. De skulle försöka på det sättet. Så tog de till att damma på varandra duktiga tag. Nog såg de "tostrer," men inte lyckades de få någon eld i tallarna. "Vi ska ta och bryta ned furorna," föreslog någon. Så klättrade en av dem upp i toppen på en stor fura för att bryta ned den, men han var för lätt, varför den andre klättrade efter och hängde sig i den förstes ben, men det var lika när: Furan stod där lika knak i ryggen. Den tredje måste upp, och han hängde sig i den andres ben. Men nu blev det för tungt åt den som hängde överst. Han kändes vilja släppa tag. Då ropade han: "Vänta lite, så att jag får spotta i händerna ett tag!" Men då han skulle göra detta, damp de de alla tre i backen och slog ihjäl sig